Camera


Afhankelijk van de keuze voor het pakket worden er twee of drie camera’s geplaatst in de studio, maar het kan voorkomen dat je van meer posities gebruik wil maken.

Dit heeft alles te maken het type evenement, het aantal personen, de opstelling, maar vooral ook je eigen wensen. Eerst maar even kort over de camera’s. In de livestream studio maken wij gebruik van PTZ-camera’s van Panasonic. Deze camera’s zijn met een speciale controller op afstand te besturen door een technicus. Hierdoor is het niet langer nodig om bij iedere camera een cameraman of vrouw te positioneren. Dit zorgt voor minder technici in de studio, maar belangrijker; ook voor veel minder kosten. In deze setup neemt één technicus namelijk meerdere camera’s onder zijn hoede.

Aansturing

Nog even over het aansturen van de camera’s. Via de controller kunnen vele functies op afstand worden bediend. Hieronder vallen onder andere de ‘pan’ – hiermee draait de camera naar links of rechts -, maar ook de ‘tilt’ – hiermee draait de camera naar boven en beneden. De camera’s zijn dus niet gebonden aan een vaste positie van de sprekers in de studio. Mocht een gast in de studio per ongeluk zijn stoel verplaatsen, dan wordt de camera gewoon bijgesteld. Naast de pan en tilt hebben wij ook de controle over zoom, focus en iris. Hiermee kunnen we bepalen hoever een bepaald shot moet worden in- of uitgezoomd. Kunnen we de scherpte instellen en ook de camera aanpassen op de hoeveelheid licht in de studio.

De camera’s kunnen dus bewegen. Althans de kop van de camera kan precies zo ingesteld worden dat het shot perfect is. De camera veranderd niet van plek. Wil je echter meer dynamiek toevoegen aan je livestream of webinar? Dan kun je een camera ook plaatsen op een speciale slider. Hiermee kan de camera ook fysiek van positie veranderen voor extra dynamische shots.

Camera toevoegen

Wanneer is het nodig om een camera toe te voegen? Een terechte vraag, maar niet direct te beantwoorden. Afhankelijk van de keuze van het pakket en de hoeveelheid camera’s heeft de situatie in de studio een groot aandeel. Wil je continu kunnen schakelen tussen een overzicht van de studio en een close-up van alle sprekers? Dan is de rekensom simpel; de hoeveelheid sprekers + 1. Echter is het niet altijd noodzakelijk, omdat bijvoorbeeld niet iedereen tegelijk aan een gesprek deelneemt.

Afijn, om te bepalen welke hoeveelheid camera’s perfect is voor jouw uitzending of opname gaan we graag met je in gesprek. Het toevoegen van een extra camera kan al Vanaf €150,-.