Ondertiteling


Wordt een presentatie gegeven in een taal die niet alle kijkers machtig zijn? Dan kan het toevoegen van ondertiteling aan de livestream of opname uitkomst bieden.

Je zult er bij het organiseren van live streaming of een online congres niet direct aan denken, maar ondertiteling kan een zeer grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van jouw uitzending. Als jouw live stream een internationaal publiek bereikt en niet alle sprekers de Engelse taal voldoende duidelijk spreken, kan een verhaal onduidelijk overkomen. Hierdoor kan de hele essentie van presentatie teniet worden gedaan. Het toevoegen van ondertiteling maakt het volgen van de live stream dan makkelijker. Het gesproken woord is nu niet alleen maar auditief, maar ook visueel te volgen.

Direct of achteraf

Het toevoegen van ondertiteling kan live, maar ook achteraf gebeuren. Het toevoegen van live ondertiteling maakt de presentatie direct voor een groot internationaal publiek duidelijk te volgen. Echter stijgen hiermee ook de kosten voor de live stream of het online congres. Bij het live ondertitelen komt namelijk heel wat kijken. Je kunt er ook voor kiezen om ondertiteling pas achteraf toe te voegen. Dit is voordeliger, maar maakt de ondertitelde uitzending pas later beschikbaar. Geen probleem natuurlijk als de uitzending niet echt ‘live’ hoeft te zijn of als je de ondertitelde versie achteraf kan delen met de kijkers.

Ondertiteling in andere taal?

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat ondertiteling eerst moet worden vertaald. Alvorens het weergegeven moet worden. Dit kan voorkomen bij internationale (bedrijfs) presentaties of online congressen. Stel dat een spreker in de studio in het Spaans presenteert. Dan helpt het vaak niet om dit in het dezelfde taal te ondertitelen. Voor het grootste bereik ondertitel je dit het liefst in het Engels. Hiervoor is een specialistische vorm van zowel vertalen als ondertiteling nodig. Hierbij wordt de Spaanse presentatie eerst vertaald, waarna deze door een velotypist wordt ondertiteld. En dat alles onder enorme tijdsdruk. Ook dat is mogelijk.

Vanwege de grote hoeveelheid variabelen en mogelijkheden is het lastig om reeds een prijs te koppelen aan deze service. Wil je meer weten of het toevoegen van ondertiteling aan jouw live stream of online congres? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze livestream experts gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.